PRESSEMEDDELELSE DECEMBER 2024

Rule of Law tilsidesat: Danmarks Totalitære Tilstande og Undtagelsesfrie Instrukser i 2024

Patientforeningen ved Landsformand Niels Jørgen Langkilde og Juridisk Proceskonsulent Hans-Henrik Juhl, har i 3. og 4. kvartal 2024 indgivet en formel retsstatsklage over den danske regering til FNs Torturkomité og Europarådets PACE i Strasbourg.

Klagerne vedrører Danmarks systematiske manglende overholdelse af sine forfatningsmæssige forpligtelser, internationale menneskerettighedsstandarder og retsstaten, især i forhold til personer med opfattede eller psykosociale handicap. Der er en strukturel og automatisk mangel på overholdelse af forfatningsmæssige bestemmelser, direktiver uden undtagelser, GDPR-krænkelser og et fravær af effektive og kvalificerede retlige gennemgange af frihedsberøvelser uden for strafferetslige rammer. Denne adfærd opfattes som et tegn på en umoden tilgang fra myndigheder og ansatte i retssystemet, der infantiliserer borgere og dermed usurperer deres rettigheder. Sådan strukturel opførsel skaber retsbetingelser, der kan sidestilles med totalitarisme.

Patientforeningen kan bevise, at disse handlinger stammer fra et materielt tvetydigt juridisk grundlag og uklar fortolkning af GDPR vedrørende “usund sindstilstand”, uden at anerkende borgernes effektive retlige kapacitet eller overholde de forfatningsmæssige garantier, som de anerkendte uafhængige domstole i medlemsstaten giver. Den danske regering meddelte den 1. marts 2024 til FN’s CRPD-komité, at den ikke har til hensigt at følge komiteens anbefalinger fra oktober 2023 og har fejlet FN’s menneskerettighedseksamen i august 2024 i Genève. Faktisk har Danmark aldrig bestået denne eksamen siden ratificeringen af konventionen i 2006/09.

Desuden har Danmark ikke overholdt Europarådets, PACE’s anbefalinger fra 2004-2022 til alle EU-medlemsstater vedrørende deinstitutionalisering af personer med handicap. I 2024 ses danske myndigheder og aktivistiske domstole at opretholde censur og naive inkonsekvente stedfortrædende beslutninger med praksis uden undtagelser og ikke-individuelle praksisser, der tilsidesætter national lovgivning og international ret, krænker principperne om autonomi, ikke-diskrimination og værdighed i Konventionen om rettigheder for personer med handicap og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Den delvist forældede artikel 5.1(e) i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, i forbindelse med PACE’s anbefalinger om deinstitutionalisering, blev i de fleste tilfælde overflødig i 2004.

Denne juridiske kilde bruges dog stadig i dag i hemmelige og undtagelsesfri retsprocesser af danske domstole, men kan ikke længere retfærdiggøre de dokumenterede uforholdsmæssige frihedsberøvelser, de misbrugende biokemiske og mekaniske tvangsmidler fra danske myndigheder på grund af kildens abstrakte og vage politiske formulering om “usund sindstilstand”. Desuden ignoreres artikel 8.2 i konventionen, som taler om effektiv retfærdighed (effektivitetsprincippet), hvilket skulle sikre, at rettighederne bliver anvendt på en måde, der har en praktisk virkning, og ikke kun teoretisk.

De mellemstatslige myndigheder er blevet informeret om de regressive eugenisk utilbørlige hospitalsforhold og den juridiske krise (ledelse ved forvirring) i Danmark. Med implementeringen af digital AI i retssystemet kræver dette en øjeblikkelig undersøgelse af Folketinget, hvilket igen kræver en juridisk reform for at sikre fremtidig modsigelsesbeskyttelse af de grundlæggende rettigheder for personer med handicap i overensstemmelse med Institut for Menneskerettigheders UN CRDP.

Parallelrapport 2024 (link).

Kontakt: